Web İçerik Filtreleme sistemlerimiz (Web Content Filter)

Web Content filter (içerik filtreleme) sistemi ile ilgili olarak kurumumuzda firewall da olması gereken url filtering, safe search (güvenli arama) gibi filtreleri sunucu/istemci bazlı olarak uyguluyoruz. Böylece kullanıcıları en temel engellenmesi gereken kötü içeriklerden koruyoruz. Ek olarak firewall üzerinden güvenlik sertifikasını istisnasız kurumun kablolu ve kablosuz ağını kullanan herkese yükletiyoruz. Domain Controller e bağlı envanter cihazlarına GPO ile güvenlik ayarlarını yüklüyoruz, domaine bağlı olmayan kullanıcılara da, yani 802.1x ile veya Guest’ den giren kullanıcılarımıza da

ilk oturumlarını açtıklarında manuel (elle) yükletiyoruz. Bu işlemlerden sonra biraz daha güvenli bir ortam sağlamış oluyoruz.

Ayrıca Google Suites yönetim panelinde de safe search aktif durumdadır, gerek text bazlı gerekse video bazlı kötü içeriklerin çıkmasını büyük oranda engelliyoruz, tabi bu işlemin etkili olması için kullanıcının öncesinde chrome da oturum açması gerekiyor veya kurumsal email adresi ile oturum açması gerekiyor, aksi halde kendi özel @gmail hesabı ile oturum açtıysa ya da hiç oturum açmadıysa bu işlemden etkilenmiyor. Aynı şekilde youtube.com için de geçerli, youtube content filter den etkilenmesi için oturum açması lazım, böylece kurumsal açıdan bu noktada yükümlülüğümüzü yerine getiriyoruz.

Safe search bir başka anlamda client pc (üye pc) bazlı olarak da düşünülebilinir, siz her bir cihazda chrome da safe search ü şu şekildeaktifleştirebilirsiniz, ama bunu her bir kullanıcı, oturumunu açtıktan sonra kendi oturumunda ayarlaması lazım, ortak paylaşılan bilgisayarlarda her bir kullanıcı (öğrenci, öğretmen, personel, idareci vb.) kendi oturumunu açınca, bir önceki oturum açıp kendi ayarını kişiselleştiren kişinin ayarları farklı oluyor, bir sonraki oturum açan etkilenmiyor o ayarlardan, bu noktada bir yere kadar etkili bu yöntem.

Sonuçta bir UTM cihazının (firewall), özelliği genel olarak IPS dir, DDOS dur, Antivirus dür, App Controller dür, Web control dür, bunların hepsini bir cihazda sunar. Bunun yerine asıl görevi olan ürünleri kullanmak önem arz ediyor, misal SpamTitan, mail.siteniz.com de kurduğunuz bir spam engelleyici program, bu uygulama ile firewall üzerindeki spam servisinin performansı aynı olamaz. Tamamen konusunda uzmanlaşmış olan ayrı çözümleri kullanmak önemli.

Content filter denilince de bu konuda oldukça uzman olan bir sistem olan iBoss geliyor, eğitim alanında özelleşmiş uygulamaları kullanabiliyoruz bunun gibi, öğrencilerin gelişimleri için kurumlarımızda karşılarına mümkün olduğu kadar kötü içerik çıkarmamamız lazım. iBoss 1U luk bir cihaz, firewall un önünde konuşlandırılıyor, http ve https trafiğinde, gerek text bazlı, gerekse video içeriklerde bütün kötü içerikleri bloklamaya yardımcı oluyor, oldukça başarılı, bir kaç okulda da kullanılıyor. Kullanıcı sayısı bazlı lisans bedeli var.

Kısacası bu içerik filtreleme sistemi çok geniş ve detaylı bir konu, ne yapılırsa yapılsın, ne kadar yüksek bütçeler harcansa da, başarı oranı %100 olamaz. Genelde bu gibi durumlar için ilgili bilgisayar öğretmenlerimizin derslerinde dijital vatandaşlık konusunu periyodik aralıklarla ortaokul ve lise öğrencilerine hatırlatmaları, işlemeleri yoluna başvurmamız lazım. En önemli faktör insan faktörü. Biz burada engelledik diyelim, evinde veya başka yerde de kötü içerikli web sayfalarına girebilirler.

Engellemekten ziyade, eğitim esas olmalı, önce eğitim verip sonra gerekirse müdahale edilmesi lazım, çünkü her türlü kötü içerikle her zaman karşılaşacaklar, bunları engellemek çok zor. Çocuklarımızı birey olarak değerlendirmek lazım. En iyi çözüm eğitim , hem pratik ve ucuz , hem de en iyi çözüm. Bu konularda periyodik aralıklarla bilgilendirme mailleri de atılabilir kademeye göre veya toplu olarak.

Turkcell’ in yeni çıkardığı çok güzel bir projesi var DQ, www.turkcell.com.tr/dijitalzekaweb sitesi üzerinden 8-12 yaş aralığındaki çocuklara 8 dijital yetkinliği oyunlaştırarak ücretsiz olarak öğreten e-learning platformu. Detaylı bilgi için yazımı tıklayabilirsiniz.